Zakład Gospodarki Komunalnej i Mieszkaniowej informuje, że w badaniach wody z wodociągu w Karwowie stwierdzono obecność bakterii grupy coli poniżej 3 jednostek w 100 ml wody.
W badanej wodzie wykluczono obecność bakterii Escherichia coli i enterokoków kałowych. Woda warunkowo przydatna do spożycia, po uprzednim przegotowaniu. Wodę należy gotować przez minimum 2 minuty, a następnie bez gwałtownego schładzania pozostawić do ostudzenia. Przegotowania wymaga też woda do: przygotowania posiłków, mycia spożywanych na surowo owoców i warzyw, mycia zębów, mycia naczyń, kąpieli noworodków i niemowląt.
Woda bez przegotowania może być stosowana do codziennego mycia, prania odzieży, prac porządkowych (np. mycia podłóg) i spłukiwania toalet.
Trwają prace mające na celu przywrócenie jakości wody spełniającej wymagania zalecane rozporządzeniem Ministra Zdrowa z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 2017 r. poz.2294).
Zalecenie obowiązuje do czasu wydania kolejnego komunikatu.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Aktualizacja
W załączeniu "Plan działań naprawczych wraz z harmonogramem ich realizacji"
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Aktualizacja 14.07.2023 r.
Komunikat o przydatności wody do spożycia - wodociąg Karwowo
------------------------------------------------------------------------------------------------------