- Jesteśmy na kolejnych warsztatach serowarskich w ramach cyklu zorganizowanego przez Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich. Łącznie odbędą się sześć szkoleń w sześciu różnych miastach regionu. Dzisiaj jesteśmy w Stawiskach i chętnych za zapoznanie się z tajnikami serowarstwa nie zabrakło – powiedział Członek Zarządu Województwa Podlaskiego Stefan Krajewski, obecny na spotkaniu.
Warsztaty objęły również część praktyczną
Zajęcia poprowadził p. Mariusz Żeliszczak, członek Stowarzyszenia Macierzanka z Wiżajn. Na wstępie omówił aspekty pozyskiwania mleka oraz możliwości jego przetwarzania w warunkach domowych. Następnie uczestnicy wzięli udział w części praktycznej. Własnoręcznie zabrali się do produkcji serów: goudy francuskiej, ricotty oraz mozzarelli.
Szkolenie przewidywało udział osób zamieszkujących szczególnie tereny wiejskie
Przedsięwzięcie zorganizowane w GOKiS w Stawiskach było skierowane do przedstawicieli organizacji pozarządowych, kół gospodyń wiejskich oraz mieszkańców obszarów wiejskich z terenu gminy Stawiski zainteresowanych inicjatywą.
Warsztaty serowarskie zrealizowano jako działanie własne Sekretariatu Regionalnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Podlaskiego w ramach Dwuletniego Planu Operacyjnego KSOW na lata 2016-2017 (Etap II - 2017).